Wat is Biophilic Design?

In de stedelijke omgeving waar wij ons meestal begeven lijkt het alsof onze connectie met de natuur volledig verdwenen is. We zijn naar schatting 11 uur per dag bezig met technologie en brengen meestal 93% van onze tijd inpandig door. Stress, agressie en depressiviteit worden hierdoor verergerd. Vooral binnen kantoorgebouwen heeft dit een negatieve invloed. Een zwakke gezondheid en een verminderd welzijn leiden tot slechte prestaties, een lage productiviteit, werkverzuim en verhoogde kosten. Biophilic design kan bijdragen aan de verbetering van de productiviteit en reduceren van stress en zelfs pijn. 

‘Biofilie’ betekent letterlijk de voorliefde voor de natuur en het leven. Het is de onlosmakende band tussen mens en natuur. Biophilic design gebruikt aspecten uit de natuur om de band tussen mens en natuur te herstellen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken of te imiteren in het interieurontwerp, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zelfs eenvoudige natuurlijke elementen in de werkruimte kunnen al een enorme impact hebben op hoe medewerkers zich voelen. Het verbetert de mate van hoe gelukkig, creatief en productief ze zijn tijdens het werk. 

Biophilic design geeft ons 14 (meer en minder) wetenschappelijk aangetoonde handvatten om natuurlijke elementen terug te brengen in de gebouwde omgeving. Die zijn onderverdeeld in de volgende 3 categorieën.

NATUUR IN DE RUIMTE

Dit is meer dan het plaatsen van enkele planten in de ruimte. Het gaat om het imiteren van natuurlijke aspecten. Deze categorie bevat 7 onderdelen die je rechtstreeks kan toepassen in het interieur:

1. Visuele verbinding met de natuur:

Het eerste aspect gaat over zicht op groen. Zoals uitzicht op een tuin, planten, groene muren en groene daken. Uit onderzoek (Ulrich et al) is gebleken dat ook nabootsing van natuur een positief effect heeft op stressreductie en zelf pijnreductie. Een natuurlijke wandprint is bijvoorbeeld een betaalbare oplossing.

2. Niet-visuele verbinding met de natuur:

Interventies die onze andere zintuigen (behalve het oog) doen herinnerenaan de natuur. Geluiden, aanrakingen, geuren en smaken. Dit kan eenvoudig gedaan worden door bijvoorbeeld natuurlijke geluiden te imiteren met een geluidssysteem.

3. Niet-ritmische zintuiglijke prikkels:

Deze prikkels gaan over onvoorspelbare bewegingen, zoals de beweging van gras of bladeren in de wind of rimpelingen op het water. Dit is een uitdagend onderdeel om terug te laten komen in een kantoorinterieur.

4. Temperatuur- en luchtstroomvariabiliteit: 

Voelbare variatie in luchtvochtigheid, luchtstroom en temperatuur van lucht doet ons denken aan de buitenlucht. Dit kan je in een kantoor nabootsen met luchtstromen. Een briesje geeft een fijne zomerherinnering, overdrijf het echter niet; niemand zit op wegwaaiende papieren te wachten. Het is ook fijn als er binnen het kantoor wat diversiteit aan temperatuur is, waarbij werknemers kunnen kiezen waar ze willen werken.

5. Aanwezigheid van water:

Water heeft een enorme aantrekkingskracht. Het aanraken, zien of horen van water geeft werknemers een goed gevoel. Let hierbij wel op de hygiëne, waterpartijen kunnen ook een basis vormen voor bepaalde bacteriën.

6. Dynamisch en diffuus licht: 

Het nabootsen van in de natuur voorkomende licht en schaduw variatie. Het bioritme van werknemers worden geoptimaliseerd door verlichting toe te passen die daglichtvariatie imiteert, dit wordt circadian lighting genoemd.

7. Verbinding met natuurlijke systemen: 

De processen in de natuur, zoals de wisseling van de seizoenen, worden benadrukt. Dit kan eenvoudig door het plaatsen van wisselende kunst op de wanden.

NATUURLIJKE ANALOGEN

Hier worden de kleinere details van de natuur nagebootst met behulp van textiel, kunst, verlichting, vormen of patronen.

8. Biomorfe vormen en patronen: 

Hier worden patronen en dessins uit de natuur bedoeld. Hierbij kan je denken aan bloemenmotieven of andere prints op karpetten of stoffen bijvoorbeeld.

9. Materiële verbinding met de natuur: 

Natuurlijke materialen en texturen die een gevoel van natuur geven, zoals hout en wol.

10. Complexiteit en ordening: 

In de natuur komt veel symmetrie en verhouding voor, zoals de gulden snede. Het weerspiegelen van deze verhoudingen zorgt voor een herkenning in het menselijk brein, dat op zijn beurt rust en een veilig gevoel veroorzaakt. Je kan bijvoorbeeld een symmetrische glaswand of bepaalde vloerpatronen inzetten.

AARD VAN DE RUIMTE

Bij de laatste categorie van Biophilic design wordt het gevoel van ruimte beschreven, zoals beschutting, weidse uitzichten en avontuurlijke gebieden.

11. Vooruitzicht: 

Balkons, extra grote ramen of vides stimuleren werknemers om verder te kijken dan hun computer en telefoonscherm. Dit heeft een verrijkend effect en is goed voor de ogen.

12. Vluchteling: 

De mogelijkheid om je terug te trekken uit een open kantoorruimte, die veilig en beschut is, zonder volledig visueel contact te verliezen. Hiervoor zijn loungeruimte geschikt, maar ook een afsluitbare belcel zorgt voor een gevoel van privacy. geeft ook een gevoel van privacy.

13. Mysterie: 

Dingen ontdekken haalt het kind in ons naar boven en maakt een ruimte spannender. Zoals een deur die op een kier staat, waar je graag doorheen wil spieken. In een kantoor kan je onverwachte doorkijken maken. Maar je kan ook denken aan een regelmatig wisselende kunstcollectie om de medewerkers te verrassen.

14. Risico/peril: 

Een beetje angst of spanning geeft ons het gevoel dat we leven. Voor sommigen is bunjee jumpen spannend en voor anderen over een glazen vloer lopen. Een voorspelbare omgeving wordt saai en kan bijdragen aan een bore-out. Het is de truc om een spannende maar niet gevaarlijke situatie in het kantoor te genereren. Hoogteverschillen, loopbruggen of plafondelementen zijn middelen om hier voor te zorgen.

Bovenstaande 14 punten beschrijven in het kort de patronen van Biophilic design. Voor meer informatie over Biophilic design kan je het hele rapport gratis downloaden op http://www.biophilicdesign.net/.

Scroll naar boven